6 Výhod vitamínu B17

Vitamin B17, známý také jako Amygdalin, je přírodní sloučenina poprvé získaná z hořkých mandlí. Amygdalin se nachází ve více než 1200 rostlinných druzích, ale nejvíce se využívá z meruňkových jader, kde je jeho protirakovinná aktivita nejvýraznější.

Výhody vitamínu B17

Protirakovinný účinek
Vitamin B17 prokazatelně působí proti rakovině, zejména rakovině prostaty, tlustého střeva a konečníku a plic. Bylo zjištěno, že může vyvolat apoptózu, tedy programovanou smrt rakovinných buněk. Dále inhibuje proliferaci nádorových buněk a dokáže eliminovat původce onemocnění.

Imunomodulační účinek
Amygdalin zvyšuje schopnost buněk produkovat bílé krvinky, čímž posiluje imunitní systém a chrání tělo před patogeny způsobujícími onemocnění.

Účinek zmírňující bolest
Tato sloučenina má silné protizánětlivé vlastnosti, které účinně zmírňují bolest. Je obzvláště účinná při artritidě, endometrióze a poškození jater.

Regulace krevního tlaku
B17 stimuluje syntézu thiokyanátu, což je silný prostředek snižující krevní tlak. Tento účinek je velmi užitečný pro osoby trpící vysokým krevním tlakem.

Antiastmatický účinek
Vitamin B17 zmírňuje dýchací potíže a vykazuje antiastmatické a antitusické účinky. Je vhodný při plicních onemocněních jako je astma, bronchitida a rozedma plic.

Detoxikace
Vitamín B17 má schopnost eliminovat toxiny uvolňované z jaterních buněk a zlepšovat funkci jater.

Zdroje Amygdalinu

Vitamin B17 se nachází v mnoha potravinách, včetně syrových ořechů a ovocných semen, jako jsou meruňky. Nejbohatšími zdroji vitamínu B17 jsou:

  • Ovocná semena
  • Ořechy
  • Lesní ovoce
  • Obilí
  • Listy eukalyptu
  • Růžičková kapusta
  • Luštěniny
  • Špenát

Při užívání tablet vitamínu B17 je důležité sledovat příjem potravin bohatých na amygdalin, jako jsou ořechy, ovocné pecky, syrové mandle, mrkev, meruňky, broskve, celer, fazole, fazolové klíčky a lněná semínka.

Amygdalinové doplňky lze podávat perorálně nebo intravenózně. Při konzumaci vitaminu z meruňkových jader je třeba dávku postupně zvyšovat. Doporučené množství se liší podle individuálního zdravotního stavu a mělo by být konzultováno s lékařem.

Pokud jste se rozhodli užívat vitamin B17 jako doplněk stravy, musíte se poradit s lékařem.